Bibliotek

Skolbiblioteket är en pedagogisk resurs som används av både elever och personal. Bibliotekets verksamhet består av framförallt två pelare: läsfrämjande och medie- och informationskunnighet.

Hit kan du som elev komma för att plugga, läsa eller bara pausa en stund i våra fina, ljusa lokaler. Om du har önskemål på aktiviteter biblioteket ska hitta på eller inköpsförslag av böcker eller tidningar så kan du vända dig till bibliotekarien.   
 
Klasserna har stående, bokade bibliotekstider eller kommer på besök i samråd med bibliotekarien. Du som går på högstadiet har tillgång till biblioteket även under dina raster.  
 
Biblioteket har ett biblioteksråd, bestående av representanter från åk 4-9. I rådet diskuterar vi bibliotekets verksamhet, eleverna får komma med önskemål och idéer för hur de vill forma sitt skolbibliotek. För den som är extra lässugen har vi även en bokcirkel som riktar sig till högstadiet. Prata med bibliotekarien så uppdaterar hon dig om vilken bok som läses nu!  
 
Bibliotekets bokbestånd är stort och uppdateras ofta i samråd med lärare och önskemål från elever. Här finns något för varje läsare, oavsett ålder och läsvana. Undrar du om vi har en särskild bok eller vill kolla in dina egna lån? Sök i bibliotekets katalog.  


På jakt efter något speciellt? 


Bibliotek Uppsala – sök efter media i Bibliotek Uppsalas katalog.  
Inläsningstjänst – sök efter böcker som finns inlästa och som e-text. 
Legimus – du som har lässvårigheter kan få tillgång till Legimus. Prata med din lärare eller med bibliotekarien så får du hjälp.  
Bibblan guidar – Bibblan guidar är en sida med länksamlingar som Kungliga Biblioteket har satt ihop. Där finns av biblioteket utvalda källor på många ämnen.  

Kolla även in @tiundabibblan på Instagram för uppdateringar om bibliotekets aktiviteter, eller kika in på bibliotekets kalender för att veta vad som händer just idag.  
 
Om du vill ha boktips, hjälp med sökteknik eller något helt annat – prata med skolbibliotekarien Maja Toresand! 

Biblioteketskalender